TÜRKİYE AHİMİZ KIRŞEHİR'DE ÖDÜLÜNÜ ALDI

03 Kasım 2023

Bu yıl 36.'sı düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ile Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Törenler, Cacabey Meydanında Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Jandarma Genel Komutanlığına ait Bando Gösterisi ve Mehteran Bölüğü konseri ile başladı. Akabinde, Türk Yıldızları uçuş ekibi, törene katılanlara muhteşem bir gösteri sunarak gökyüzüne Ay-Yıldız çizdiler.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Ahilik Haftası Kutlama Mesajının da okunduğu programda Şed Kuşatma canlandırıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz:
“Ahilik bilincini, genciyle yaşlısıyla birlik ve beraberlik içinde yaşatan etkinlikler vesilesiyle Kırşehir’de aranızda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Ticaretin ahlakla bütünleştiği ahilik müessesine büyük önem veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hepinize selamlarını iletiyorum. Ahilik anlayışını topraklarımızda yeşerterek ebediyete irtihal etmiş Pir Ahi Evran Veli başta olmak üzere tüm ahi esnaf ve sanatkârımızı rahmetle yâd ediyorum. Bu yıl 36.’sını kutladığımız Ahilik Haftası adeta bir esnaf bayramına dönüşmüştür.

Cenabı Allah birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daim eylesin diyorum. Cenabı Allah birliğimizi, kardeşliği bozmaya çalışanlara, fitne yapmaya çalışanlara fırsat vermesin diyoruz. Allah rızkımızı yakınlaştırsın, zorsa kolaylaştırsın. Temiz ve helalinden eylesin. Yine bu vesileyle şed kuşanacak iş insanlarımızı tebrik gelecek nesillere bu şed geleneğini taşıyarak değerleriyle birlikte miras bırakmalarını yine niyaz ediyorum. Ticaret Bakanlığımızı, Bakanımızın şahsında bürokratlarımızı, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Valiliğimize, belediyemize, Sivil kuruluşlarımıza, emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. 36. Ahilik Haftası'nın hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat ise, konuşmasında, “Ahilik kültürünü ve geleneğini yaşatarak gelecek nesillere aktarmak ve Ahiliğin mimarı Ahi Evran-ı Veli’yi yad etmek üzere düzenlediğimiz 36. Ahilik Haftası programına hepiniz hoş geldiniz. Ticaret Bakanlığı olarak her yıl ev sahipliği yaptığımız Ahilik Haftası kutlamalarının Kırşehir’de yapılması bizleri çok mutlu etmektedir. Hafta boyunca devam eden etkinlikleri beğeniyle takip ettiğinize inanıyorum. Bu çalışmaların içinde olan kıymetli Kırşehir Valimiz başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ahilik tarihte kalmış bir yapılanma değildir. Özünü Türk-İslam medeniyetinden almış ilke ve değerleriyle bir felsefe, bir anlayış ve bir hayat rehberidir. Esnaf odalarımızın, ticaret ve sanayi odalarımızın, ticaret borsalarımızın temelini oluşturmaktadır. Sultan Alparslan’ın 1071 Malazgirt Savaşı ile açtığı Anadolu kapılarında bin yıldır bu topraklarda yaşamayı borçlu olduğumuz şehit ve gazilerimizle beraber bize bu vatanı hediye eden Ahilere şükran borçluyuz. Ahiliğin günümüzdeki temsilcileri olan esnaf ve sanatkarlarımız alın teri ile zorlu iktisadi yaşamda ayakta kalmaya, güçlenmeye ve gelişmeye gayret ediyorlar. Bizler de esnafımızın omuzlarındaki yükleri azaltmak için devlet olarak canla başla çalışıyoruz. İnanıyoruz ki esnaf toplumun mayasıdır, kendisidir. Ülkemiz artık Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ortaya koyduğu çalışma aşkıyla, kurduğu kabinelerle, dünyanın en yeni, modern altyapıları, üstyapıları hızla gelişen sanayisi, tarımı, hizmetleri, eğitim düzeyi, eğitimli iş gücü, sağlıkta, enerjide, savunmada, çevrede lojistikte hava ve karayolu, demir yolları taşımacılığında rekabetçi sektörleriyle, bölgesinde lider, dünyada saygı duyulan, dikkate alınan saygın bir ülke konumuna ulaştı. Milletimizden aldığımız güçle ülkemiz için çalışmaya var gücümüzle devam edeceğiz.

Son olarak 2 müjde vermek istiyorum. Kırşehir esnafımıza ihtiyaç duydukları finansman için yeni bir paket hazırladık. TESKOMB vasıtasıyla Kırşehir ESOB hesabına yatıracağız. Ayrıca, kadınlarımız için de bir müjdemiz var. Kadın kooperatifleri için 400 bin TL makine ve ekipman hibe desteği veriyoruz. Fuarlara katılmak üzere 60 bin, çalıştırdıkları 1 personel için 130 bin, 2 personel için ise 274 bin TL yıllık hibe desteği veriyoruz. Üretime katılsın, para kazanarak geçimlerine katkı olsun diye Bakanlık olarak kadınlarımızın yanındayız.” sözlerine yer verdi.

81 İlin ahisi arasında yapılan değerlendirme neticesinde Kastamonu İlini temsil etmek üzere seçilen Oymacılık ve Mobilyacılık işi ile iştigal olan İlin Ahisi Ferhat Murat BAYKALI'ya kaftan giydirildi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz tarafından ödülü takdim edildi.

Ayrıca Ahilik Kutlamaları çerçevesinde açılan fuara Kastamonu ilini temsilen Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi Başkanı Sayın Serpil DURGUT ve yönetim kurulu üyesi Sayın Mine TELLİ  katılmışlardır.