Kooperatif Genel Kurul Başvurusu

12 Temmuz 2024


Genel Bilgiler
 

Toplantı Tarihi: Kooperatiflerin olağan genel kurul toplantıları her yılın ilk 6 ayı içinde (Haziran ayı sonuna kadar) ve en az yılda bir kere yapılması zorunludur. Olağanüstü toplantılar her zaman yapılabilir.

* Olağan genel kurul toplantısını ilk 6 ay içinde yapmayan kooperatifler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır.

Ortaklara Çağrı: Genel kurul toplantısı için ortaklara yapılacak olan çağrı toplantı gününden en az 30 gün önce ve en çok 2 ay içinde yapılmış olması gerekmektedir. Çağrıda, birinci toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde, yapılacak olan sonraki toplantının tarihi, saati ve yeri açıklanarak yeni bir bildirime gerek kalmaksızın bir defada ortaklara duyuru yapılabilir. Toplantının ertelenmesi durumunda toplantılar arasında en az 7 ve en fazla 30 gün süre bulunması gerekir.

Temsilci Talebi: Temsilci talebi için toplantıdan en az 15 gün önce Ticaret İl Müdürlüğüne genel kurul tarihi, yeri ve gündemi belirtilerek yazılan dilekçe ve aşağıda belirtilen gerekli diğer evraklarla birlikte başvurulur.

* İkinci toplantı için Müdürlüğümüze ikinci bir dilekçe ile yeniden temsilci isteminde bulunulması gerekmektedir. Sürelerin hesabında duyuru ve toplantı günleri hesaba katılmaz.

 



İl Müdürlüğüne Başvuru

 

Aşağıda belirtilen evraklar genel kurul toplantı tarihinden en az 15 gün önce İl Müdürlüğüne teslim edilmeli ve bilgilerin tamamının eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir. *1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 47.Madde hükümlerine göre yapılmak istenen toplantılarda 15 günlük süre aranmamakla birlikte bu durum yönetim kurulu kararı ve İl Müdürlüğüne başvuru dilekçesinde belirtilmelidir.

   1 - Dilekçe (En az 2 imzalı )
        Örn.Dilekçe
   2 - Yönetim kurulu kararı örneği (Yönetim harici, anasözleşmenin 27.maddesine istinaden olursa gerekli evraklar)
        Örn.Karar 
   3 - Gündem
       
 Örn.Gündem
   4 - Temsilci ücreti makbuzu (DefterdarlIK ya da IBAN numarasına vergi numarası ve kooperatif adıyla yatırılmalı)
        Örn.Makbuz
   5 - Yetki belgesi (Ticaret Sicil Müdürlüğünden alınan başvuru sahiplerinin yetkili olduklarına dair yetki belgesi
        Örn.Yetki Belgesi
 

Toplantı Evrakları
 

Aşağıda listelenen evraklar toplantı bitiminde Bakanlık Temsilcisine ya da 15 gün içerisinde İl Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir.

İSTENİLEN EVRAKLAR İMZALAYACILAR  FORM
 Gündem
 - Yönetim Kurulu
 - Divan Başkanlığı
 - Bakanlık Temsilcisi
ÖRNEK GÜNDEM
 Gazete İlanı (varsa),    
 Taahhütlü Davet Mektubu Listesi ve/veya Elden İmza Karşılığı Tebliğ Listesi  - Kooperatif Üyeleri  
 Toplantıya Katılanlar Listesi (Hazirun Listesi),  - Yönetim Kurulu
 - Divan Başkanlığı
 - Bakanlık Temsilcisi
 
 Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu  - Yönetim Kurulu YÖNETİM KURULU RAPORU
 Denetim Kurulu Raporu  - Denetim Kurulu DENETİM KURULU RAPORU
 Bilanço,  - Yönetim Kurulu  
 Gelir-Gider Farkı Cetveli (Gelir Tablosu),  - Yönetim Kurulu  
 Bilgi Formu
(Kooperatif ve Üst Kuruluşları Genel Durum Bildirim Formu)
 - Yönetim Kurulu BİLGİ FORMU
 Toplantı Tutanağı  - Divan Başkanlığı
 - Bakanlık Temsilcisi
ÖRNEK TOPLANTI TUTAĞI
 Bakanlık Temsilci Raporu  - Bakanlık Temsilcisi ÖRNEK BAKANLIK TEMSİLCİ RAPORU

 

 
 

 


Mal Bildirimi ile İlgili Hususlar

3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunun “Mal Bildirimde Bulunacaklar” başlıklı 2’nci maddesinin (f) bendinde;
Siyasi parti genel başkanları, vakıfların idare organlarında görev alanlar, kooperatiflerin ve birliklerinin başkanları, yönetim kurulun üyeleri ve genel müdürleri, yeminli mali müşavirler, kamu yararına sayılan dernek yönetici ve deneticileri mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar.

Aynı kanunun “Bildirimin Yenilenmesi” başlıklı 7’nci maddesinde;
Bu Kanun kapsamındaki görevlere devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç şubat ayı sonuna kadar bildirimlerini yenilerler. Yeni bildirimler yetkili merci tarafından daha önceki bildirimler ile karşılaştırılırlar.

Yine aynı kanunun “Ceza Hükümleri” başlıklı 10’uncu maddesinde;
Soruşturma ile ilgili olarak verilen süre zarfında mal bildiriminde bulunmayana üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. Hükmüne yer verilmiştir.
       
BU ÇERÇEVEDE KOOPERATİFİN YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN DEĞİŞMESİ DURUMUNDA; YÖNETİM KURULUNDAN AYRILAN VE YENİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN GENEL KURUL TARİHİNDEN İTİBAREN 1 AY İÇERİSİNDE AYRI AYRI MAL BİLDİRİMLERİNİ KAPALI ZARF İÇİNDE MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BİR DİLEKÇE İLE VERİLMESİ ZORUNLUDUR. MAL BİLDİRİMİNDE BULUNMAYAN YÖNETİM KURULU ÜYELERİ HAKKINDA ADI GEÇEN KANUNUN CEZA HÜKÜMLERİNE GÖRE İŞLEM YAPILACAKTIR.

Örnek Mal Bildirim Formu